Abstract:
Cuprins: La Fiii României de A. Carpenișeanu * Actualitatea de V. Mimi * Steaua României de G. Sion * Generala de N. Pruncu * Marșul Roșiorilor dela Vede de M. C. Mănciulescu * Marșul anului 1877 de Gr. Bengescu * Dacia și România de B. P. Rădulescu * Armatele Române de N. T. Orășanu * La Ostașii Români de C. C. Aslan * Ora supremă de Z. Antinescu * Cântec ostășesc * Vom trece! de V. D. Păun * Ecouri dela Istru de M. Toma * Hora Ostașilor de C.R. Cornățeanu * Vocea unui orb de Z. Antinescu * La Armata Română de C. D. A. * Scame pentru cei răniți de Iosif Vulcan * Rugăciunea unui Român de N. Pruncu * La martirii Români de lângă Plevna de Z. Antinescu * Cântec de răsboiu de I. Roșca și D. Constantinescu * Odă Măriei Sale Carol I, Domnul Românilor de I. Ianov * Românii au învins de A. Zorilă * Sânge și lacrimi de X * Stanțe Contimporane de N. Scurtescu * În memoria căpitanului Valter Mărăcineanu de N. N. S. * Luarea Rahovei de B. A. Vineșiu * Cununa de laur de Petre Dulfu * Armatei Române de S. I. P. * Oșteanul de St. Poppini * Ecou răsboinic de N. Predescu * Românii au învins de Eufrosina C. Homoriceanu * Odă armatei de Sava N. Șoimescu * Copila Basarabiei de Un student Român din Basarabia * Steagul de Al. A. Macedonsky * Oșteanul rănit de D. Stănescu * Pacea de S. N. Șoimănescu * Mormântul vitejilor de D. C. Pleșoianu * Căpitanul Mărăcineanu de D. M. Stănescu * României de O. C. Pleșoianu * Să cânt de Scarlat C. Moscu * Nu cătușe de D. M. Stănescu * Cânt patriotic de Nic. I. Pruncu * Grivița de C. Cârlova * Tunul scăpat de Niculae Pruncu * Dorobanțul de S. N. Șoimescu * Călărașul rănit de Sava N. Șoimescu * La scumpa țara mea de Merișescu * Armonia de I. N. Polyhroniade * La Armata Română de Al. Cărpenișanu * La oștenii Români de A. * Oștenilor Români de G. Garbiniu * Armatei Române de Scipione I, Bădescu * Despărțirea Basarabiei de România de Iosif Vulcan * 30 August 1877 de G. Bengescu //// Prefață: Domnul I. Săndulescu mi-a cerut odată — este cam de mult — un subiect de studiu literar pentru un începător. I-am spus că a cerceta poezia răsboiului pentru independență n-ar fi o muncă de care să fugă omul.
Domnul Săndulescu a cules din reviste și ziare acele poezii care i s-au părut că pot trece drept dovezi de simțiri generale în acel timp. Nu știu dacă a cules tot; dar colecția, așa cum este, prinde un simptom al vremii.
Lucrarea ar fi fără îndoeală, mai interesantă dacă ar da și proză din acel timp: articole de ziare, discursuri, fragmente din scrieri ocazionale. Cu acestea s'ar spori numele celebre care iscălesc materialul colecțiunei.
Altă ediție s-ar putea completa cu acest sens. Gh. Bogdan-Duică
Description:
Săndulescu Ioan. Poezia lirică din timpul răsboiului pentru neatârnare 1877-1878. București: Editura „Librăriei Școalelor” , 1908, 230 p. Tip. GUTENBERG, Joseph Gӧbl, Bucuresci.