Please use this identifier to cite or link to this item: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/3339
Title: Panouri din cadrul expoziției „Ornitoloaga sibiană Silvia Stein von Spiess și vânătorii ca păsărari amatori timpurii în prima parte a secolului al XX-lea”
Authors: Abran, Agota
Keywords: Silvia Stein von Spiess
păsări
ornitologie
Issue Date: 30-Sep-2022
Abstract: Prin panourile expoziționale ce detaliază discuțiile despre păsări din revista vânătorească „Carpații”, expoziția „Ornitoloaga sibiană Silvia Stein von Spiess și vânătorii ca păsărari amatori timpurii în prima parte a secolului al XX-lea”, dorește să prezinte rolul vânătorilor în colectarea datelor despre păsări și în discuțiile timpurii despre protecția păsărilor și a mediului.
Description: Silvia Stein von Spiess, din Sibiu, a fost o ornitoloagă care fascinează prin spiritul ei de aventură și entuziasmul pentru înțelegerea vieții păsărilor. Este captivant de imaginat o femeie în anii 1930 plecând la inelare de păsări cu luntrea prin Delta Dunării și îndemnând vânătorii să-i furnizeze date despre migrația păsărilor. În proiectul Envirocitizen (www.envirocitizen.eu), din care face parte și această expoziție, am urmărit să învățăm despre lumea păsărarilor amatori de astăzi pentru a vedea dacă această practică aduce mai aproape oamenii de natură. O lume profund interesantă plin de oameni care cu entuziasm și interes învață cât mai mult posibil despre păsări, în multe cazuri colaborând cu păsărari profesioniști, ornitologi, în colectarea datelor. Dacă astăzi păsărarii amatori au binocluri, lunete și determinatoare de păsări, păsărarii amatori a primei părți a secolului XX erau vânătorii care în modul lor erau atenți la natura și viețuitoarele din jurul lor. Acest lucru este recunoscut atât de Silvia Stein von Spiess cât și de alți ornitologi și păsărari pasionați din România.
URI: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/3339
Appears in Collections:Expoziție documentară „Silvia Stein von Spiess (1901-1993)”

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Panou_Silvia Stein von Spiess.pdfSilvia Stein von Spiess22.81 MBAdobe PDFView/Open
Revista Carpatii.pdfRevista „CARPAȚII. Vânătoare. Pescuit. Chinologie. Cluj, 1933-1948.17.76 MBAdobe PDFView/Open
Hranitoare.pdfRubrica de la Centrala ornitologică română Hranitori. Ocrotirea paserilor în timpul iernii10.42 MBAdobe PDFView/Open
Din munti si din campii.pdfRubrica „Din munti și din câmpii”: prof. D. Linția. Două cereri. În: Revista CARPAȚII. Vânătoare. Pescuit. Chinologie. Cluj, 15 Iulie 1935, Anul III, nr. 07, 1935, p. 168.10.29 MBAdobe PDFView/Open
Stiinta cetateneasca.pdfȘtiință cetățenească8.88 MBAdobe PDFView/Open
O intreaga lume se deschide.pdfO întreagă lume se deschide8.39 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.