Abstract:
Friedrich Muller (1828-1915), istoric si etnolog sas transilvanean, a fost pastor si episcop evanghelic la Sibiu. A studiat teologie, filologie si istorie la Leipzig si Berlin; a fost profesor si apoi rector al Gimnaziului din Sighisoara.
Johann Michael Ackner (1782-1862), arheolog si geolog sas din Transilvania, s-a nascut la Sighisoara, unde a studiat la Scoala din deal, dupa care a studiat la Gimnaziul din Sibiu. Studiile superioare le-a facut la Wittenberg si Gottingen, unde a studiat teologie, filosofie, istorie, stiinte naturale, anatomie comparata, istoria medicinii, filologie si arheologie. Dupa studiile in strainatate, a inceput sa lucreze ca profesor de filologie si arheologie la Gimnaziul din Sibiu. In 1821 a devenit preot la Gusterita. Pentru cercetarile sale stiintifice, i-a fost conferit in 1854 ordinul Goldenes Verdienstkreuz mit der Krone („Crucea de merit de aur cu coroana”), iar in 1858 titlul Kaiserlicher Rat („Consilier imperial”).
Description:
Autorii acestei minunate carti, cuprinzand inscriptiile romane din toate timpurile, inscriptii ce au aparut raslet in alte lucrari importante de arheologie si istorie, dar care niciodata pana acum nu au fost asezate impreuna, pun acum la indemana cititorilor interesati si mai ales a cercetatorilor istoriei acelor timpuri, o colectie tezaur, intr-o editie critica inegalabila. Aceasta strangere la un loc a tuturor inscriptiilor, de toate tipurile, realizata in urma unei munci asidue, s-a realizat pentru a reprezenta o sursa importanta in reconstituirea istoriei Transilvaniei si a celorlalte tari invecinate in timpul stapanirii romane peste aceste tinuturi. Munca autorilor a constat indeosebi in prelucrarea critica a inscriptiilor regasite, revizuirea textului, precizarea, pe cat posibil, a provenientei fiecarei inscriptii in parte, completarea textului, acolo unde a fost cazul si bineinteles posibil, realizarea unui indice general atotcuprinzator si a mai multor indici speciali.