Abstract:
Lumini: Jean-Baptiste Laude
Compania Transe Express este cunoscuta in intreaga lume a artelor de strada pentru realizarile ei in "format mare", ca de pilda Les Maudits Humains, care a inaugurat Jocurile Olimpice de la Albertville.
Spectacolul are la baza un ansamblu de clopote ce formeaza orologiul, plasat la inaltime, deasupra orasului. Orchestra de clopote este ridicata spre cer de catre "orologiul celest", iar evenimentul poate fi auzit de cateva mii de persoane fara a fi necesara amplificarea.
Candelabrul muzical isi schimba forma, ghidand miscarile muzicienilor suspendati. Toata instalatia orologiului, pusa in valoare de un sistem de lumini integrat in structura, evoca surpriza bucuriei copilaresti de a deschide o cutie muzicala.
Description:
Timp de unsprezece zile, (final de mai- inceput de iunie) la Sibiu, peste 2000 de artisti invitati din 68 de tari de pe intregul mapamond s-au reunit in cadrul Festivalului Internaţional de Teatru si a evenimentelor sale conexe de prestigiu (Bursa de Spectacole, Intalnirea Directorilor de Festivaluri din Centrul si Estul Europei, Spectacole in Cetati si Situri Istorice, Spectacole Lectura si Teatru Radiofonic, Intalnirea Scolilor si Academiilor de Teatru, Ateliere Specializate) si au transformat Sibiul intr-o veritabila capitala culturala europeana. Oferta culturala a fost deosebit de bogata, cuprinzand de la productiile cele mai reprezentative ale marilor teatre romanesti, productii internationale importante pana la spectacole de strada programate zilnic in Piata Mare, pe strazile orasului vechi si in cetati si biserici fortificate medievale din imprejurimile Sibiului.
In fiecare an, in cadrul festivalului se publica o antologie de drame pe o anumita tema si un volum ce contine textele alese spre a fi prezentate in sectiunea spectacole lectura, ambele aparind intr-o editie bilingva.
Teatru in Spatii Non-Conventionale si Cetati este un proiect ce vizeaza biserici medievale saxone precum si diferite cetati din judetele Sibiu, Mures, Brasov si Alba si din imprejurimi. Spectacolele sunt co-productii europene ce implica diverse companii teatrale, scoli si academii din cel putin noua tari europene, precum si din Rusia. Proiectul are in vedere productii special create pentru Sibiu (zona urbana medievala si cetatea Cisnadioara) si pentru Alba (biserica Calnic). Proiectul face parte dintr-o initiativa pe termen lung sub titlul de Grupul de Proiecte si Initiative Sibiu- ''Sibiu 2000 si dincolo'' ce are in vedere folosirea resurselor culturale locale cu scopul dezvoltarii regenerarii economice si a comunitatii, initiativa ce s-a format in 1997, in cadrul seminarului ''Arta si Turism''.
Timp de 11 zile spectacole si producatori atit din Romania cit si din intreaga lume vor fi prezenti la Sibiu; participantii putind vedea si primi informatii despre mai bine de 300 de spectacole, din aproximativ 67 de tari.
Pe toata perioada Festivalului International de Teatru de la Sibiu au fost organizate diverse activitati culturale, au fost realizate diferite productii artistice.
Aflat an de an sub patronajul Presedintelui Romaniei, al Delegaţiei Comisiei Europene la Bucuresti, precum si al unor prestigioase organizaţii internaţionale, evenimentul - prin tinuta sa, prin mediul creativ pe care l-a creat si prin parteneriatele pe care a stiut sa le construiasca - a contribuit decisiv la cresterea prestigiului României in lume si a consolidarii imaginii unei comunitati care poseda spiritualitate, atitudine si modele de acţiune europene. In 2007, programul ''Sibiu Capitala Culturala Europeana'', in parteneriat cu Luxemburg, a oferit Sibiului oportunitatea exceptionala de a se face cunoscut ca zona si traditie, precum si de a-si consolida statutul de simbol cultural national si european.