Please use this identifier to cite or link to this item: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/2495
Title: Curs de gospodărie în conformitate cu programele în vigoarea Școalelor secundare, profesionale, normale pentru clasa IV-a.
Authors: Dumitrescu-Aldem, Lucreția
Keywords: îngrijirea locuinței
hrana omului sănătos
hrana bolnavului
regim alimentar
prepararea limonadelor
prepararea cafelei
rețete alimentare
manual școlar
Issue Date: 1926
Publisher: Tipografia „Națională” Jean Ionescu & Co.
Abstract: Cuprins : Cap.I : 1. Aerul și aerarea, dezinfectarea locuinței, * Cap.II : Reguli generale de spălare chimică. 3. Scoaterea diferitelor pete prevăzute în programa analitică. 4. Spălarea cu leșie și săpun a rufelor grele. * Cap. III : 5. Hrana. Difeite feluri de alimente: minerale, vegetale, animale, băuturi, cum și infuzii și decocții. 6. Considerații generale asupra pregătirei raționale a prânzurilor, cât și a rației zilnice și variațiunei ei. 7. Despre regimuri. 8. Câte-va liste dietetice în care se cuprinde cât și ce să mănânce sănătoșii de toate categoriile în raport cu greutatea corporală, cu felul muncii, cu clima, cu regiunea, cu vârsta și sexul; cum și bolnavii raportați la regimurile lor, la gradul boalei și la greutatea lor corporală. 9. Tablouri consultative relative la compoziția principalelor alimente raportate la 100 gr. cu caloriile corespunzătoare. 10. Hrana bătrânilor. 11. Hrana copilului sugaciu, de la 2-3-6 ani și de 6-15 ani. Hrana pentru femeea ce lăptează. * Cap. IV. 12. Vitaminele. * Cap. V. Câte-va preparații alimentare în conformitate cu programa. 13. Prepararea ceaiului rusesc, servirea lui la masă ori pe tavă. 14. Prepararea tizanelor, limonadelor, orangeadelor. 15. Prepararea cafelei turcești, prăjitul cafelei. 16. Prepararea cafelei cu lapte și cu ciocolată. 17. Umplutura borșului. 18. Prepararea supelor și a ciorbelor din legume uscate, fasole, linte etc. 19. Piureuri de legume uscate, ca fasolea sleită, cartofi. 20. Supe de legume verzi, ca fasole, mazăre, lobodă, etc. 21. Diferite supe cu borș, cu zeamă de varză. 22 Supe acrite cu zer de brânză. 23. Prepararea diferitelor salade. 24. Prepararea mămăligei pripite ori ferte și a boțului de brânză. 25. Facerea cocoșeilor sau floricele. 26. Dovleacul-Bostanul fert, copt ori făcăluit. 27. Ferberea grâului. 28. Facerea mălaiului. 29. Scoverzi, clătite. 30. Gălușci cu prune.
Description: Lucreția, Dumitrescu-Aldem. Curs de gospodărie în conformitate cu programele în vigoarea Școalelor secundare, profesionale, normale pentru clasa IV-a. București, Tipografia „Națională” Jean Ionescu & Co., 1, Strada Bursei, 1, Ediția I, 143 p. (Aprobat de Onor. Ministerul Instr. Publice cu No. 735 din 14 Iunie 1926). Lucreția, Dumitrescu-Aldem ex-directoare a Institutului I. Otteteleșeanu (Măgurele).
URI: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/2495
Appears in Collections:Manuale școlare din Fondul Pimen

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Coperta_Curs de Gospodarie.jpgCoperta publicației semnată de Lucreția, Dumitrescu-Aldem, cu titlul: Curs de gospodărie în conformitate cu programele în vigoarea Școalelor secundare, profesionale, normale pentru clasa IV-a. București, Tipografia „Națională” Jean Ionescu & Co., 1, Strada Bursei, 1, Ediția I, 143 p.3.1 MBJPEGView/Open
Curs de gospodarie clasa IV.pdfLucreția, Dumitrescu-Aldem. Curs de gospodărie în conformitate cu programele în vigoarea Școalelor secundare, profesionale, normale pentru clasa IV-a. București, Tipografia „Națională” Jean Ionescu & Co., 1, Strada Bursei, 1, Ediția I, 143 p.3.99 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.