Please use this identifier to cite or link to this item: http://digital-library.ulbsibiu.ro:8080/jspui/handle/123456789/1961
Title: Cazania lui Varlaam în Transilvania. Studiu istoric și bibliologic
Authors: Dudaș, Florian
Keywords: Cazania lui Varlaam
Varlaam
Transilvania
Siebenbürgen
Issue Date: 2005
Publisher: Editura de Vest, Timișoara
Abstract: Opera mitropolitului cãrturar al Moldovei reprezintă unul dintre cele mai importante monumente ale culturii române vechi. Cartea româneascã de învățătură, apărută în anul 1643, la Iași, continuă să se bucure, la peste trei veacuri de la apariție, de un real interes, ocupând un loc meritoriu în toate tratatele de istorie a literaturii române și a cărții românești vechi, iar exemplarele ajunse până în zilele noastre sunt ocrotite, expuse în muzee și, adeseori, râvnite de către mulți bibliofili. În urma cercetărilor desfășurate timp de peste două decenii, atât pe meleagurile Transilvaniei, cât și în fondurile patrimoniale ale instituțiilor de culturã, Florian Dudaș prezintă în studiul bibliologic de fațã geneza scrierii, editarea cărții și apoi răspândirea ei, ocupându-se în special cu exemplarele ajunse în Transilvania și relevând contribuția acestora la evoluția culturii românești scrise. Se atestă prezența în Transilvania a peste 360 exemplare tipărite și a peste 40 copii manuscrise ale Cazaniei lui Varlaam, iar cercetarea sutelor de însemnări vechi, scrise pe filele acestor exemplare, relevă peregrinarea impresionantă a cărții și ilustrează unitatea culturală, firească, a românilor. În final, lucrarea conține o listă sau Tabloul exemplarelor Cazaniei lui Varlaam din Transilvania, atât exemplare imprimate, cât și copii manuscrise. Materialul ilustrativ înfãțișeazã: exemplare ale tipăriturii de la 1643, gravuri necunoscute, fragmente ale unor tipărituri coresiene, însemnări cu rotacisme transilvãnene și alte vechi însemnări de interes cultural-istoric.
Description: Dudas, Florian. Cazania lui Varlaam în Transilvania. Studiu istoric și bibliologic. Editura de Vest, Timișoara, 2005.
URI: http://digital-library.ulbsibiu.ro/dspace/handle/123456789/1961
ISBN: 9733604070
Other Identifiers: http://digital-library.ulbsibiu.ro/dspace/retrieve/13914
Appears in Collections:Transilvania, Siebenburgen în documente istorice

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Cazania lui Varlaam_COPERTA.jpgDudas, Florian - Cazania lui Varlaam în Transilvania - Coperta3.14 MBJPEGThumbnail
View/Open
Cazania-lui-Varlaam-Florian-Dudas-ok.pdfDudas, Florian - Cazania lui Varlaam în Transilvania14.37 MBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.