Please use this identifier to cite or link to this item: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1701
Title: Un suvenir
Other Titles: Souvenir
Authors: Bolliac, Cesar
Keywords: Cesar Bolliac
poezie
poezie filosofica
poezie erotica
Issue Date: 1889
Publisher: Libraria Noua Nocecu & Comp
Abstract: Poezia "Un suvenir" a lui Cesar Bolliac, face parte din volumul de poezii "Collectiune de poesii vechi si noui".
Description: "Collectiune de poesii vechi si noui" volum cu continut filozofic, erotic si indeosebi social- umanitar, exprimand o sensibilitate romantica, patetica. Poeziile surprind mai ales problematica sociala si de natura. Ideile despre poezie din publicistica sa sunt concretizate in poeziile sale. Crezul lui, nu lipsit de contradictii, este rationalist, iluminist, calauzit de doctrina socialismului utopic. El viseaza intronarea ratiunii, desfiintarea privilegiilor, comunizarea bunurilor, opteaza pentru republica si cultiva iluzia unei fratii universale. Sustine necesitatea emanciparii sociale si economice a taranimii, dar, in acelasi timp, se înclina in fata proprietatii. Respecta familia si, de asemenea, religia, a caror desfiintare o ceruse inainte. Sedus de conceptia romantica a mesianismului poeziei si poetului, se declara adeptul unei literaturi angajate, indeplinind o nobila misiune sociala. El socoteste poezia drept cel dintai act spiritual al umanitatii; insusire imanenta a sufletului omenesc, actul poetic reprezinta creatia si armonia insasi.
URI: http://digital-library.ulbsibiu.ro/dspace/handle/123456789/1701
Appears in Collections:2018 - #AllezLiterature

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
BUSibiu_Bolliac_Collectiune_de_Poesii_Un_suvenir.pdfCesar Bolliac. Colecțiunea de poesii vechi și noi, 1889.284.77 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
UN SUVENIR - transliterare.pdftransliterare47.41 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.