Please use this identifier to cite or link to this item: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1699
Title: Efigie
Other Titles: Effigy
Authors: Stanca, Radu
Monica Lazar (editor)
Keywords: Radu Stanca
Poezie
Efigie
Issue Date: 1980
Publisher: Editura Dacia
Abstract: Poezia „Efigie” a lui Radu Stanca, face parte din volumul „Versuri”, aparut la Editura Dacia, Cluj-Napoca in anul 1980. Aceasta editie este ingrijita, cu prefata, note şi comentarii, de Monica Lazar.
Description: Dramaturg, eseist, autor de aforisme si regizor de prestigiu - dar mai ales poet, poezia fiind pentru Radu Stanca nu numai conditia sa spirituala de existenta, ci si focarul care-i structureaza întreaga creatie literara. Anunţate încă de timpuriu, tristeţea si melancolia se concentrează în apariţia stăruitoare a acestui motiv al morţii. Presimţirile funeste care au cutreierat marile singurătăţi ale poetului se transfigurează, însă, mereu sub regimul fervorii estetice care animă intreaga sa operă, rămanand, totuşi, sesizante prin esenţa lor tragic. In concepţia sa poezia este un nobil act de cultură, care respinge improvizatia şi diletantismul, pentru a crea, în cadrele unei tradiţii literare de prestigiu, reinvigorate, o operă modernă, substantială si durabilă. Radu Stanca a fost autorul şi regizorul suprem al unui pluriform spectacol interior - peste feeria visului şi izbucnirile indiscrete ale unei sensibilităti torturate, destinul coborand prematur faldurile catifelate ale cortinei.
URI: http://digital-library.ulbsibiu.ro/dspace/handle/123456789/1699
Other Identifiers: http://digital-library.ulbsibiu.ro/dspace/retrieve/12808
Appears in Collections:2018 - #AllezLiterature

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Radu_Stanca_Versuri_EFIGIE.pdfPoezia „Efigie” a lui Radu Stanca, parte din „Versuri”, Ingrijirea ediţiei, prefaţă, note şi comentarii de Monica Lazăr; Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1980, p. 80.233.9 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Stanca_Radu-portret.jpg337.95 kBJPEGThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.