Please use this identifier to cite or link to this item: http://localhost:8080/xmlui/handle/123456789/1698
Title: Nocturnă
Other Titles: Nocturnal
Authors: Stanca, Radu
Lazar, Monica (editor)
Keywords: Radu Stanca
Poezie
Nocturna
Sibiu
Issue Date: 1980
Publisher: Editura Dacia
Abstract: Poezia „Nocturna” a lui Radu Stanca, face parte din volumul „Versuri”, aparut la Editura Dacia, Cluj-Napoca in anul 1980. Aceasta editie este ingrijita, cu prefata, note şi comentarii, de Monica Lazar.
Description: Dramaturg, eseist, autor de aforisme si regizor de prestigiu - dar mai ales poet, poezia fiind pentru Radu Stanca nu numai conditia sa spirituala de existenta, ci si focarul care-i structureaza întreaga creatie literara. Asa cum trubadurul isi construieste un univers poetic de foarte personala fantezie, cadrul, in care predilectiile sale pentru medievalul romantic pot evolua nestingherite este un "burg" cu localizare precisa: Sibiul. In poezia lui Radu Stanca, poet al Sibiului, nu in sens plat descriptiv, ci intr-unul de evocare a latentelor, unui romantism pe care singur il va defini drept "cronic", domina atemporalitatea, cu tot ce are ea imponderabil si creator de reverie, constituind insasi esenta unui lirism cu totul caracteristic. Poezia “ Nocturna” atesta o sensibilitate iremediabil pecetluita de tot ceea ce reprezinta aici profil particular, prin arhitectura si atmosfera baroca, configurand un spatiu care este, impetuos si insinuant totodată, cel al exaltarilor interioare traduse grav in expresia unor nelinisti existentiale.
URI: http://digital-library.ulbsibiu.ro/dspace/handle/123456789/1698
Other Identifiers: http://digital-library.ulbsibiu.ro/dspace/retrieve/12810
Appears in Collections:2018 - #AllezLiterature

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
Radu_Stanca_Versuri_NOCTURNA.pdfPoezia „Nocturnă” a lui Radu Stanca, parte din „Versuri”. Ingrijirea ediţiei, prefaţă, note şi comentarii de Monica Lazăr; Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1980, p. 44 - 45.528.22 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open
Stanca_Radu_Versuri.jpg283.07 kBJPEGThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.