DSpaceDSpace
 

Digital Library of the LBUS >
Biblioteca Digitala a ULBS (Colectii speciale) >
Literatura >

Please use this identifier to cite or link to this item: http://digital-library.ulbsibiu.ro/123456789/1745

Title: Primăvara elegiei (Despre Elegiile de la Carani de Eugen Dorcescu)
Authors: BORCHIN, Mirela-Ioana
Keywords: Eugen Dorcescu
poezie
Issue Date: 2017
Publisher: Editura Mirton, Timișoara
Abstract: Despre Eugen Dorcescu, volumul colectiv de omagiere a unei personalităţi de excepţie din literatura noastră, a demonstrat cât de derutante şi inutile s-au dovedit a fi, de-a lungul vremii, încadrările Poetului în diverse categorii, operate, de regulă, în condiţiile neglijării complexităţii discursului său liric. De exemplu, în ultima jumătate de veac, Eugen Dorcescu a fost apreciat, în funcţie de temele predilecte dintr-un volum sau altul, ca poet religios, mistic, mistico-religios, metafizic; după criteriul formulei expresive, ca poet clasic, tradiţional, modern etc.; ori, din perspectiva reprezentativităţii geografice, ca poet bănăţean, naţional, european. E adevărat că textul dorcescian permite multiple abordări, dar e la fel de evident că acesta nu se pretează la lecturi şi interpretări îndreptate spre o ţintă anume. Polisemia liricii dorcesciene zădărniceşte orice demers taxonomic. În mod analog, Poetul se sustrage încadrărilor stricte, arătând, de fiecare dată, că este mai mult decât ceea ce s-ar putea spune despre el, dintr-un unghi sau altul. Totuşi, aprecierile la adresa Poetului se cer consemnate periodic, într-o istorie literară ce se scrie sub ochii noştri. De aceea, mă folosesc de prilejul publicării unei noi cărţi desprefapt unul dintre relativ puţinii poeţi adevăraţi care funcţionează în ultimele două decenii la Dunăre şi Carpaţi”
Description: Borchin, Mirela-Ioana. Primăvara elegiei (Despre Elegiile de la Carani de Eugen Dorcescu), Timișoara, Editura Mirton, 2017, 188 p., ISBN ISBN 978-973-52-1744-0.
URI: http://digital-library.ulbsibiu.ro/123456789/1745
ISBN: ISBN 978-973-52-1744-0
Appears in Collections:Literatura

Files in This Item:

File Description SizeFormat
Primavara elegiei - Mirela-Ioana Borchin.pdfBorchin, Mirela-Ioana. Primăvara elegiei (Despre Elegiile de la Carani de Eugen Dorcescu), Timișoara, Editura Mirton, 2017, 188 p. (ISBN ISBN 978-973-52-1744-0). Vezi și http://www.uniuneascriitorilortm.ro/scriitor/dorcescu-borchin-mirela-ioana-borchin-mirela-ioana15.49 MBAdobe PDFView/Open

Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2010  Duraspace - Feedback